I 2025 træder regeringens nye kandidatreform i kraft og bl.a kravet om at sænke bacheloroptaget med 8 % giver økonomiske implikationer for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Fakultet har derfor brug for et værktøj, der kan give et databaseret beslutningsgrundlag ift. eventuelle justeringer af fagudbud og -kombinationer mv.
I samarbejde med KU SAMF har vi udviklet et værktøj i MS Power BI, der kan beregne og simulere kursusøkonomien for nuværende og nye kurser og uddannelser samt belyse eventuelle forskelle i normsatser for sammenlignelige kurser og eksaminer. Derudover har vi brugt persona-simuleringer til at beregne før- og efterindtægter på forskellige uddannelser og fagkombinationer.
Opgaven blev løst på to niveauer – vi arbejdede med en intern projektgruppe om at etablere en datastruktur, så data kunne sættes ensartet op. Og vi arbejdede med ledelsen om at definere behovet for datavisninger. Ved at kombinere de strukturerede data med mockups af visningerne, kunne vi designe det endelige dashboard til KU SAMF.
Med det nye beregningsværktøj kan KU SAMF nu gennemføre scenarieanalyser og anskueliggøre de afledte økonomiske konsekvenser af de uddannelsesstrategiske valg. Værktøjet har bl.a. gjort det muligt at vurdere og reagere på nøgledata i kurser, så de bedre kan designe de enkelte kurser og nye uddannelsesstrukturer.